Dental experts have drawn up a definitive list of scenarios that patients should never face in a bid to ensure excellent patient care worldwide.

The checklist—which includes failing to note patients' allergies and not screening for mouth cancers during check-ups—is the first international agreement of its type in dentistry. The experts say it could be a major step forward in improving patient wellbeing across the globe.

Monitoring these events will allow clinicians to quickly identify serious errors in procedure and could enable health authorities to monitor dentists' performance, researchers say.

The consensus refers to so-called never events—failures so severe that they should not happen under any circumstances when correct procedures are followed.

Never events for doctors—such as performing surgery on the wrong part of the body or leaving surgical instruments in a patient after an operation—are well-established in medicine.

Until now, the same practice has not been widely used in dentistry, with safety guidelines varying throughout the world.Using electronic questionnaires, researchers led by the University of Edinburgh engaged an international panel of experts to develop a detailed list of never events for dentists.


Read more ..

Source: medicalefxpress.com

Ab dem 25. Mai greift das neue Datenschutzrecht: Bundeszahnärztekammer (BZÄK) und Kassenzahnärztliche Bundesvereinigung (KZBV) unterstützen die Zahnarztpraxen dabei, sich auf die neuen Regelungen vorzubereiten.

Zu diesem Zweck wurde der gemeinsame „Datenschutz- und Datensicherheitsleitfaden für die Zahnarztpraxis-EDV“ grundlegend überarbeitet. Besonders wichtig ist laut BZÄK und KZBV die Datenschutzerklärung auf der eigenen Praxis-Webseite."Terminerinnerungen per SMS oder Patienten-Newsletter gehören zunehmend zum Serviceangebot. Dabei werden personenbezogene Daten verarbeitet, die geschützt werden müssen", heißt es in einer Mitteilung. Praxen sollten daher umgehend bis spätestens zum 25. Mai prüfen, ob auf ihrer Internet- oder Facebook-Seite eine gültige Datenschutzerklärung eingestellt ist, die alle nötigen Angaben beinhaltet.

weiterlesen ...

Quelle: zm-online.de

A frequent problem in orthodontic practice is that the teeth do not remain in their new positions. Can a protein prevent teeth from moving in the mouth?

In the body, some proteins works as small keys that unlock cells and tell them to perform a specific task. Now, research at the Faculty of Dentistry shows that the protein, adiponectin can perhaps affect how a tooth shifts in the mouth. Fellow Sigrid Haugen and co-workers have, investigated this phenomenon.

Adiponectin—an important protein

Signal molecules that serve as keys to initiate processes in our bodies are called hormones. Hormones are produced in many parts of the body. For example, the pancreas produces insulin, which is important for blood sugar regulation. The ovaries and testicles produce sex hormones, and the thyroid gland produces two growth hormones. It is common knowledege that the glands, bone marrow and some areas of the brain produce hormones. However, the fact that fat tissue produces hormones, and is therefore an endocrine organ, is not equally known. Fat tissue actually produces many different hormones. The first to be described were leptin and adiponectin.

 

read more ...

Source: medicalxpress.com

 

Studie: Internet-Dominanz nach zehn Jahren gebrochen

Zehn Jahre lang dominierte das Internet die Rangliste der wichtigsten Faktoren für das Marketing von Arztpraxen. Nun aber hat die Wirkung des Praxispersonals den Faktor Internet von der Spitze verdrängt: Wie die zur Jahreswende veröffentlichte Studie „Ärzte im Zukunftsmarkt Gesundheit“ der Stiftung Gesundheit zeigt, nennen 65,5 Prozent der Ärzte ihre Mitarbeiter als das wichtigste Marketinginstrument.

Die Präsenz im Internet, zu der etwa die eigene Praxis-Homepage sowie die Teilnahme an Internet-Verzeichnissen zählen, hatte im Jahr 2013 mit 83,6 Prozent ihren Höchststand erreicht. Danach verlor sie jedoch an Bedeutung und fiel in der Vorjahresstudie mit 60,4 Prozent auf ihren bislang tiefsten Stand. In der aktuellen Befragung konnte sich der Faktor Internet zwar auf 64,8 Prozent erholen, büßte aber dennoch seine Position als Spitzenreiter ein. Auf Rang drei der wichtigsten Marketing-Maßnahmen liegt mit 40,0 Prozent das äußere Erscheinungsbild der Praxis.

 

weiterlesen ...

Quelle: zwp-online.info

 

Die Insertion des ersten mittigen Einzelimplantats im zahnlosen Unterkiefer (UK) zur Fixierung einer UK-Versorgung wurde im Jahr 1990 durchgeführt. Seit dieser Zeit sind zu diesem Versorgungskonzept verschiedene Untersuchungen mit heterogenen Studiendesigns und oft geringen Probandenzahlen durchgeführt worden. In einer weltweit ersten multizentrischen randomisierten klinischen Studie wurde jetzt über zwei Jahre der Einfluss des Belastungszeitpunkts auf das Versorgungskonzept des mittigen Einzelimplantats in zahnlosen UK untersucht.

 

weiterlesen ...

Quelle: 

Evidence suggests that sipping wine may be good for your colon and heart, possibly because of the beverage's abundant and structurally diverse polyphenols. Now researchers report in ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry that wine polyphenols might also be good for your oral health.

Traditionally, some health benefits of polyphenols have been attributed to the fact that these compounds are antioxidants, meaning they likely protect the body from harm caused by free radicals. However, recent work indicates polyphenols might also promote health by actively interacting with bacteria in the gut. That makes sense because plants and fruits produce polyphenols to ward off infection by harmful bacteria and other pathogens. M. Victoria Moreno-Arribas and colleagues wanted to know whether wine and grape polyphenols would also protect teeth and gums, and how this could work on a molecular level.

The researchers checked out the effect of two red wine polyphenols, as well as commercially available grape seed and red wine extracts, on bacteria that stick to teeth and gums and cause dental plaque, cavities and periodontal disease. Working with cells that model gum tissue, they found that the two wine polyphenols in isolation -- caffeic and p-coumaric acids -- were generally better than the total wine extracts at cutting back on the bacteria's ability to stick to the cells. When combined with the Streptococcus dentisani, which is believed to be an oral probiotic, the polyphenols were even better at fending off the pathogenic bacteria. The researchers also showed that metabolites formed when digestion of the polyphenols begins in the mouth might be responsible for some of these effects.

 

read more ...

Source:  sciencedaily.com

 

(C) 2018 EDA – producing office,
Filchnerstr. 16,  D-89231 Neu-Ulm, 
Tel. +49 (0)731 985 85 45 
Email info@eda-eu.org

DATENSCHUTZ /  IMPRESSUM